Postavljanje na zid

 

       
 1. Postavite panel da prekrije zid. 2. Zavisno od modela koji postavljate i zida koji se oblaže krajnja linija panela treba da se prilagodi obliku zida. U našem primjeru to je ravna ivica. Potrebno je uzeti u obzir neravnine na podu i zidu. Panel postaviti na podlogu i uz pomoć ravnala i olovke izvući liniju po kojoj se formira potreban oblik ivice.  3. Izrežite panel pilom po označenoj liniji.  4. Postavite panel na zid i probušite istovremeno oboje svrdlom debljine 8mm.
       
 5. Umetnite tiple u izbušene rupe i zategnite vijak.  6. Preporučujemo da instalirate ploču sa 6-8 vijaka u obodnom području i samo jednim vijkom u sredini.  7. Kada je prvi panel postavljen nanosi se masa za fugiranje po ivici panela. Spoj pomoću univerzalnog građevinskog ljepila na bazi MS polimera je hemijski neutralan i ekološki prihvatljiv. U našoj ponudi se nalazi Tekafix-TKK sa HT karakteristikama proizveden u Sloveniji.  8. Postavite naredni panel na zid pritisnuvši ga uz ivicu prethodno postavljenog panela.
       
 9. Pričvrstite drugi panel i uklonite višak mase za fugiranje.  10. Nakon što su svi paneli postavljeni ispunite sve rupe i spojeve između panela masom za fugiranje.  11. Pustiti masu za fugiranje da se osuši. Nakon toga doradite rupe za vijke i spojeve bojom pomoću fine četke debljine 10 mm.  12. Izgled završenog dijela oblaganja zida.

Betonski prouzvodi Galatop, Prijedor